laupäev, 30. jaanuar 2010

Puude langemine paksu lumme

Suvel ja tegelikult juba mitu aastat oleme maal vaadanud, et metsa all olevad haavapuud on küll kõrged ja suured, ent nende eluiga hakkab peagi otsa saama. Sel suvel toksis rähn ühte neist kohe eriti agarasti pea iga päev. Ka naabrid olid seda tähele pannud ning sügisel sai kokku lepitud, et talvisel ajal tuleme kokku ning võtame ühiselt need puud me maa pealt maha. Nemad kenasti nõus oma aia eest ära võtma ja abistama, et siis saab nende maa peale neid langetada.
Alguses oli minekupäevaks neljapäev aga kuna siis pidi olema halbade ilmastikuoludega(tuisk, tuul)päev, otsustasime ümber ning lõime käed, et kohtume naabritega maal laupäeval.
Täna hommikul ärkasime varakult. Margus käis tõi ühe sõbra appi. Mina viisin Sandra Marguse ema juurde ning võtsin sealt kaasa äiapapa. Nii ma siis 3 mehega maa poole sõitsin. Naabrid olid ka kahe mehega, kokku siis mina ja 5 meest.
Lumi oli paks aga vahvalt kerge.

Suundusime metsatukka. Naabrid võtsid võrgu aiapostide küljest lahti ning lõime saele hääled sisse. Esimesele kõrgele haavale seoti nöör ümber ning teine ots läks ühe kaugema puu ümbert ning mehed siis rippusid ja olid ka sealpool tõmbamas. Mina vaatasin kaugemalt ja ergutasin. Ma natuke kardan seda kõrgete puude langetamist majade läheduses. Esimene oligi tsipa maja poole viltu aga kõik toimis suurepäraselt ning langes just sinna, kuhu vaja.


Sama teisega.

Kolmas oli veel. Alguses arvasime,et see las jääb aga siiski, paari aasta pärast ju taas siis vaja teha jne ning otsustasime, et võtame siiski ka selle. Selle langetamine oligi kõige raskem. Ta oli suure kuusepuu kõrval(oht okstesse kinni jääda), kõver teisele poole ja naabri hoonetele ohuks ning kõige massiivsem, kuigi tegelikult olid kõik kõrged ja jämedad. Redel puu najale püsti, nöör ümber. Mehed teisele poole ritta, nöör pihku. Soovitasin nabbrimehele, et äkki see pisut kõrgemalt maha võtta, et siis saab seda suurt kõverust veidi nagu vältida. Ja nii tehtigi. Puu oli peaaegu läbi saetud, a tema seisis. Teised hakkasid kohe õiges suunas kukkuma. Seisis ja käskisin meestel tõmmata. Tõmbasid. Ja siis ta vaikselt hakkakski õiges suunas minema. Mats ja oligi maaühendus. Huuh, kivi langes südamelt. Tõesti, tundsin, et mul kohe nii hea meel. Siis võtsime veel ühe keskmise pikkuse ja jämedusega kase naabri aiast maha ja langetasime selle siis meie maale. Hea kui on sellised asjalikud naabrid. Tõesti tore.


Saagisime puud vaid veidi juppideks, sest meie kaasavõetud saag ei lõiganud ja keeldus teistkordselt tööle hakkamast. Hea oli, et naabritel ka saag oli. Muidu olekski me seal puude all lihtsalt seisnud ja neid edasi kasvamas vaadanud. Aga esmaspäeval viin selle sae siis tagasi ning saan ka raha tagasi. Laenutuse oma oli, kuna meie enda hea saag varastati ära. Peab vist uue ostma. Kevadel tuleb ju talgud teha ja metsaalune ära koristada ning puutüved väikesteks juppideks saagida. Kõrgemalt ära saetud puutüvele aga saab mingi plaadi peale panna ning sellest tuleb lõkkeplatsi juurde laud, kuhu saab lõkkevaatamise/lõkketegemise ajal asju toetada. Ootan juba kevadet ja suve. Loodetavasti tekib mul ikka sellist aega ka, et maal olla ja tegutseda.
Kokkuvõtvalt oli töö kiire ja korralik ning oodatust tükk maad kergem. 2h ja 4 suurt puud. Ka mehed ütlesid, et üle ootuste kergelt saime hakkama. Eks kambakesi ole ikka lihtsam. Kahe-kolmekesi oleks tunduvalt aega ja vaevanõudvam olnud.
Linna jõudes ootas meid Marguse ema juures magav laps ning soe söök. Mehed said ka pitsitäied viina, et vahva värk. Lõpuks ärkas ka Sandra. Ämm arvas,et las laps jääb paariks päevaks sinna( seal kuulab ta sõna ja teeb kõik, mis talle öeldakse). Sandra aga täna ei tahtnudki. Soovis emme-issiga koju tulla. Viisime ühe abilise veel koju ning siis tulime ka ise.
Homme hommikul kavatsen puhata ning päeval teen koduseid toimetusi ning naudin päeva koduseinte vahel. Sandra arvas küll, et tema läheks meeleldi minu vanaema juurde aga vaevalt,et mul viitsimist on teda homme viia ja tuua. Nii harva saab ju tervet päeva kodus olla. tuleb ära kasutada.

Kommentaare ei ole: